perjantai 25. maaliskuuta 2011

Vadelma

Lajikuvaus

Korkeus 50-150 cm. Juurivesallinen pensas jonka pystyt, kaksivuotiset versot ovat tavallisesti piikkisiä. Lehdet päätöparisia, sahalaitaisia, kaksi- tai kolmiparisia, alta tiheäkarvaisia, harmaita. Vihertävänvalkoiset, 9-11 mm leveät kukat ovat huiskiloissa; terälehdet pystyjä. Kukat kypsyvät punaisiksi hedelmiksi jotka kypsyttyään irtoavat kukkapohjuksesta.

Kasvupaikka

Kallioilla, lehdoissa, tuoreissa metsissä, paloaukeilla, typpipitoisilla paikoilla.Yleinen koko maassa, tunturi-Lapissa harvinainen.

Käsittely

Rohdoksena käytetään lehtiä ja marjoja. Nuoria vadelmanlehtiä on saatavilla keväästä syksyyn ja ne sopivat hyvin hiostettavaksi.

Lääkekäyttö

Vadelman vaikuttavia aineita ovat mm. parkkiaineet, eteerinen öljy, fragariini, flavonoidit, C-vitamiini, gallus- ja ellaghappo, maitohappo ja meripihkahappo. Marjoissa on sitruuna- , omena-, ferula- ja kahvihappoa, C-vitamiinia, sokereita, flavonoideja, pektiiniä ja karvasaineita.
Vadelman ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
  • supistaa limakalvoja
  • parantaa limakalvojen tulehduksia
  • ruoasulatus- ja virtsatievaivat: ripuli
  • hien- ja virtsaneritystä lisäävä
  • rentouttaa kohdun lihaksia ja sisäelimiä: kuukautiskivut, raskauskivut, nopeuttaa ja helpottaa synnytystä
  • rauhoittava: hermostuneisuus, jännitys
  • marjat ovat lievästi ulostavia: ummetus

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti