torstai 24. maaliskuuta 2011

Kataja

Juniperus communis

Lajikuvaus

Pysty, ikivireä pensas tai pieni puu. Voi kasvaa jopa 15 m korkeaksi pylväskatajaksi. Kapeat neulaset 10-20 mm pitkiä, kolmittain kiehkuroina. Kaksikotinen, hede- ja emikukat samassa tai eri pensaassa. Hedekukat pieninä norkkoina tai yksitellen, pienet emikukat kypsyvät tummansinisiksi, vahapintaisiksi marjoiksi kolmantena vuonna

Kasvupaikka

Kasvaa koko pohjoisella pallonpuoliskolla karuillakin mailla ja niityillä, erityisesti kalliorinteillä.

Käsittely

Rohtona käytetään kypsiä käpyjä eli katajanmarjoja. Marjoista keitetään teetä murskaamalla 0,5 rkl marjoja teekupilliseen vettä ja hauduttamalla 10 min.
Kuivattuja marjoja voi syödä sellaisenaan 2-10 g päivässä. Myös havuista voi keittää teetä: nuoria versoja silputaan kuumaan veteen 2-3 rkl litraan vettä. Katajanmarjoja käytetään myös mausteena mm. lihan marinoinnissa ja viinan mausteena.

Lääkekäyttö

Kataja sisältää eteerisiä öljyjä, inverttisokeria, flavonoidiglykosideja, parkkiaineita, hartseja jne. Diureettisesta vaikutuksesta vastaa terpinen-4-oli.
Katajan ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
  • lisää virtsaneritystä: reumatismi, nivelreuma, turvotukset
  • lievittää kouristuksia: suolistokouristukset
  • antiseptinen: tulehdukset, suolistovaivat, virtsatietulehdukset,
  • kiihdyttää ruoansulatusta
  • vahvistaa hiussuonia
  • lievittää kipuja: iskias, reuma (kylpyinä)

Huomioitavaa

Katajanmarjoja ei tule käyttää munuaissairauksien tai raskauden aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti