sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Sianpuolukka

Arctostaphylos uva-ursi

Lajikuvaus

Korkeus 5-15 cm. Matala varpu jolla jopa 150 cm pitkät, rennot haarat. Talvehtivat, kovat lehdet ovat vastapuikeita, ripsilaitaisia. vaaleanpunaiset, ruukkumaiset kukat ovat 5-6 mm pitkiä. Marjat ovat kiiltävänpunaisia ja kuivia, mauttomia. Sianpuolukka muistuttaa puolukkaa mutta se suikertaa maata pitkin pitkillä varsillaan ja muodostaa laajoja mattoja. Marjoja on vähemmän ja ne ovat kuivia ja jauhoisia ja lehdet ovat erilaiset.

Kasvupaikka

Kuivilla paikoilla kangasmetsissä, avoimilla, hiekkaisilla ja soraisilla paikoilla, tunturikankailla. Yleinen koko maassa, Ahvenanmaalla harvinainen.

Käsittely

Rohtona käytetään tuoreita tai kuivattuja lehtiä. Lehdet kerätään kuivalla säällä ja kuivataan. Lehdet voi survoa jauheeksi jota otetaan teelusikallinen pari kertaa päivässä tai niistä keitettään teetä.

Lääkekäyttö

Sianpuolukka on apteekkirohdos ja sen vaikuttavia aineita ovat mm. arbutiini, metyyliarbutiini, gallushappo, hyperosidi ja parkkiaineet.

Huomioitavaa

Lehtien sisältämät arbutiini ja metyyliarbutiini hajoavat elimistössä hydrokinoniksi ja metyylihydrokinoniksi jotka tuhoavat tulehdusbakteereja. Tästä huolimatta se on myrkyllinen aine jonka takia sianpuolukkaa ei pidä käyttää pitkiä aikoja tai suuria annoksia kerrallaan, mielellään viikko. Sianpuolukka aiheuttaa myös ummetusta. Parkkiaineet voivat aiheuttaa vatsakipuja tai pahoinvointia.
Sianpuolukan ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
  • antiseptinen: virtsarakon- ja virtsateidentulehdus, munuaisten ja sappirakon infektiot
  • virtsaneritystä lisäävä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti