Käyttöohjeita

Yrttiteet

Yrttihaudukkeet eli teet ovat  kotiparannuskeinoista yleisimpiä ja myös helpoimpia valmistaa. Teet ovat hyvin mietoja lääkkeitä ja niitä voi nauttia oireiden lievittämiseksi muutaman viikon kuureissa jonka jälkeen kannattaa pitää taukoa tai vaihtaa yrttiä elimistön rasittumisen välttämiseksi. Miedommat yrtit kuten nokkonen tai vadelma sopivat pidempiaikaiseen käyttöön, jopa kuukausiksi. Hoitavan kuurin aikana aikuiset voivat nauttia teetä litrasta puoleentoista litraan vuorokaudessa. Tee juodaan mieluiten aterioiden välillä. Hoidon aikana potilaan on hyvä seurata omia tuntemuksiaan ja varsinkin allergikkojen kannattaa olla varovaisia ja aloittaa hyvin pienillä annoksilla.  Mikäli tilanne hoidon aikana pahenee tai uusia oireita ilmenee, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.
Useimpia yrttikasveja voidaan käyttää teen valmistukseen joko kuivattuna tai tuoreeltaan jolloin niiden aromit ovat voimakkaimmillaan. Jokaista kupillista kohti mitataan puolesta yhteen teelusikallista murskattua yrttiä ja laitetaan kannuun tai mukiin. Voimakkaampia yrttejä annostellaan vähemmän, miedompia enemmän. Yrttien päälle kaadetaan haluttu määrä kiehuvaa vettä ja peitetään kannella. Annetaan hautua 10-15 minuuttia. Pidempi haudutusaika ei tuo lisää tehoa, päinvastoin. Kovat kasvin osat kuten kuori, juuri ja siemenet vaativat pidemmän valmistusajan: kasvinosia liotetaan vedessä muutamista tunneista puoleen vuorokauteen jonka jälkeen seosta kiehutetaan muutamia minuutteja. Vaihtoehtoisesti osia voidaan keittää puolesta tunnista tuntiin. Tee voidaan nauttia myös kylmänä jolloin sitä voi valmistaa kannuun suuremman määrän ja säilyttää jääkaapissa. Teen voi myös lämmittää uudelleen (ei keittää!), kunhan ottaa huomioon että kylmä tee säilyy enintään 24 tuntia. Juoman voi maustaa halutessaan hunajalla, sokerilla, sitruunalla, limetillä tai toisilla yrteillä.
Kaikkia teekasveja voidaan käyttää vihreinä tai kuivattuina mutta joissain tapauksissa niiden maku ja tuoksu paranevat jos lehtiä hiostetaan eli fermentoidaan. Hiostettaessa osa lehtien parkkiaineista hajoaa ja muuttuu veteen liukeneviksi, kellanruskeiksi, hyvänmakuisiksi aineiksi. Hiostettaviksi kelpaavia kasveja ovat esimerkiksi vadelma, mansikka, horsma, mesiangervo, koivu, ruusu, pihlaja, omenapuu ja kirsikkapuu. Hiostettavat lehdet saavat ensin nuutua, sitten niiden rakenne murskataan käsissä hiertäen. Niistä kääritään tiiviitä pallosia joita sullotaan lasitölkkiin ja tölkki suljetaan ilmatiiviisti. Tölkkiä pidetään lämpimässä paikassa pari päivää kunnes yrttien vihreä väri on muuttunut rusehtavaksi. Sitten pallot puretaan ja lehdet asetetaan kuivumaan mahdollisimman tasaisesti, aivan kuten ilman hiostusta kuivatessakin. Kun kasvit ovat täysin kuivaneet, ne murennelllaan ja säilötään tölkkeihin.

Yrttiuute

Uutetta valmistetaan uuttamalla kasvia alkoholilla, johon aineet liukenevat helpommin kuin veteen. Kasvin ja alkoholin sopiva annostelusuhde on 1:2 - 1:5 riippuen kasvin kuivuudesta (mitä tuoreempi yrtti, sitä suurempi annostelu suhteessa alkoholiin). Laita yrtit kannelliseen purkkiin ja kaada päälle alkoholi. Sulje purkki, ravista huolella ja jätä purkki lämpimään, auringolta suojattuun paikkaan pariksi viikoksi. Ravistele purkkia pari kertaa päivässä. Siivilöi uute tummaan lasipulloon ja säilytä viileässä ja auringolta suojattuna. Yleinen annosteluohje aikuisille on 15-20 tippaa veden kera 3-5 kertaa vuorokaudessa tai tarpeen mukaan. Lapsille annostelu tippa per ikävuosi, ei alle 3-vuotiaille. Vanhuksille puolet aikuisten määrästä. Uutetta nautitaan aterioiden välillä tai tilanteen mukaan, esimerkiksi  rauhoittavat otetaan puolisen tuntia ennen nukkumaanmenoa ja ruokahalua kiihottavat tipat hieman ennen ateriaa. Samaa uutetta suositellaan otettavaksi parin viikon kuureissa aivan kuten teekin. Uutteita voi myös ostaa valmiina luontaistuotekaupoista ja apteekeista.

Ulkoinen käyttö

Kansanlääkinnässä ulkoisilla hoidoilla kuten voiteilla, kääreillä ja kylvyillä on ollut merkittävä rooli  mutta nykyään yrttejä käytetään pääasiassa sisäisesti. Iho on kuitenkin ihmisen suurin elin ja sen kautta tapahtuvat hoidot voivat olla hyvinkin tehokkaita. Ja mikäpä sen miellyttävempää kuin rauhoittava, lämmin ja tuoksuva yrttikylpy. Yrtit vaikuttavat ulkoisesti pääosin seuraavin tavoin:
 1. Yrtit vilkastuttavat kuona-aineiden poistumista soluista ja kudoksista. Esimerkiksi paikallinen kipu lievittyy kun kudoksesta poistuu nestettä ja sinne kertyneitä kuona-aineita.
 2. Yrttien vaikuttavat aineet imeytyvät suoraan ihon läpi hiussuoniin ja näin tehoaineet kulkeutuvat verenkierron kautta eri elimiin.
 3. Ihoa hoitavat yrtit vilkastuttavat  ravinto- ja tehoaineiden imeytymistä ihonalaiskudoksessa ja elvyttävät verenkiertoa. Lisäksi ne nopeuttavat ihon uusiutumista. 
 4. Yrtit vaikuttavat koko elimistöön  aineenvaihdunnalle välittämiensä kemiallisten viestien avulla. Vaikutusta voidaan selittää myös akupunktio- ja vyöhyketerapiapisteiden ja imunestettä keräävien alueiden aktivoitumisella.

Kylvyt

Yrteistä voi valmistaa kylpyjä koko vartalolle tai erillisiä käsi- ja jalkakylpyjä pienemmässä astiassa. Kokokylpy valmistetaan kylpyammeeseen. Noin 3 dl kuivattuja tai 2-3 l tuoreita yrttejä haudutetaan litrassa kuumaa vettä ja haude lisätään kylpyveteen. Yrttiuutetta käytettäessä annostus on 80 - 100 tippaa kylpyä kohden. Sopiva kylvyn kesto on 20-30 minuuttia, vanhuksille ja heikkokuntoisille puolet ajasta. Kylvyn lämpötila voi olla korkeintaan 39 astetta. Puolikylvyissä amme täytetään vain napaan saakka ja myös yrttien annostelu puolitetetaan. Puolikylpyjen vaikutusta voidaan tehostaa veden lämpötilan säätelyn avulla. Lämpimät kylvyt (37-39 astetta) avaavat ihohuokosia ja rentouttavat, haaleat (n. 35 astetta) kiihottavat verenkiertoa, samoin viileät (20-30 astetta) mutta voimakkaammin. Kylmässä kylvyssä kylpijä tulee peitellä lämpimästi. Vaihtokylvyssä hoito aloitetaan viileällä vedellä ja siihen lisätään myöhemmin lämmintä vettä jolloin verenkierto vilkastuu. Vaihtokylpy toimii myös toisinpäin eli lämpimästä siirytään kylmempään veteen. Puolikylvyn suositelu kesto on 15-20 minuuttia.
Käsi- ja jalkakylvyt ovat helppoja toteuttaa pienissäkin puitteissa. Siihen tarvitaan puolisen desiä kuivattuja tai puoli litraa tuoreita yrttejä jotka haudutetaan puolessa-kahdessa litrassa kiehuvaa vettä. Seosta haudutetaan 20 minuuttia, yrtit siivilöidään pois ja lisätään kylpyveteen. Kasvin kovemmat osat kuten kuori, juuret ja siemenet vaativat vähintään 10 minuutin keittämisen. Mietoja rohtoja voi annostella reilummallakin kädellä. Yrttiuutteen annostelu on 20-40 tippaa kylpyä kohden. Kylpyveden tulee ylettyä nilkan yli ja kylvyn suositeltu kesto on n. 10-15 minuuttia. Jalkakylpyyn voi lisätä pari ruokalusikallista merisuolaa turvotuksen laskemiseksi ja ihoa pehmentämään. Myös käsi- ja jalkakylvyn lämpötilaa voi vaihdella puolikylvyn tapaan.

Kääreet ja hauteet

Kääreiden avulla voi hoitaa mustelmia, nyrjähdyksiä ja tulehduksia tehokkaasti. Kääre tehdään imeyttämällä niin  kuumaa keitettä kuin potilas sietää puhtaaseen kankaaseen tai pyyhkeeseen ja asettamalla se hoidettavalle alueelle.  Kun kääre jäähtyy, lämmintä nestettä voidaan imeyttää siihen uudelleen. Hoito voidaan tehdä myös hieromalla iholle yrttiuutetta ja peittämällä käsitelty kohta kuumalla vedellä kostutetulla pyyhkeellä. Koko paketin voi vielä peittää kuivalla pyyhkeellä tai peitteellä. Kääreitä voi käyttää kerran päivässä ja sopiva vaikutusaika aikuiselle on puolesta tunnista kahteen tuntiin.
Haude valmistetaan yrteistä jotka asetetaan suoraan iholle tai niistä tehdään tahnaa joka kääritään esim. sideharsoon. Tahna tehdään jauhamalla kuivatut yrtit jauhoksi ja sekoittamalla tilkkaan vettä. Tahnan annetaan hautua kymmenisen minuuttia ennen käyttämistä. Haude sidotaan iholle kangassiteellä, suojataan tarvittaessa muovilla ja ja peitellään vielä pyyhkeellä, villaisella tms paksummalla kankaalla. Käyttöika on sama kuin kääreissä.

6 kommenttia:

 1. Nokkosta voi käyttää ruuanlaitossa pinaatin tapaan keitoissa, paistoksissa, kuivana leivän päälle ripotellen tai lätyissä. Mielikuvitus on rajana.

  VastaaPoista
 2. Koska Nokkosta kuuluu kerätä ruuan laittoon? Nuoria versojahan käytetään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuoret versot sopivat ruokakäyttöön, muutoin sitä voi kerätä aina sinne kukinnan alkupuolelle saakka.

   Poista
 3. nokkosella kukinnan jälkeen siemenet ovat hyödyllisiä myös ;)

  VastaaPoista
 4. Voikos näitä yrttejä käyttää samanlailla eläimillekkin?

  VastaaPoista
 5. Sinulta on mennyt uute ja tinktuura sekaisin. Tinktuura on yrttiä pitkään alkoholissa liottamalla syntyvä vahva rohdos, kuntaas yleensä uutteessa yrtin sisältämät aineet on liuotettu kuumaan veteen. Käytännössä siis yrttitee on mietoa yrttiuutetta.

  VastaaPoista