maanantai 21. maaliskuuta 2011

Koivut

Betula spp

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Lajikuvaus

Rauduskoivu (Betula pendula): Korkeus 8-25 m, kookkaaksi kasvava, suorarunkoinen, alhaalta tavallisesti halkeilevakaarnainen, ylempää vaaleatuohinen lehtipuu. Oksat yläviistoja, kärjet vanhemmiten riippuvia. Lehdet kierteisesti, ruodillisia, ehyitä, lapa kolmiomainen tai vinoneliömäinen, pitkäsuippuinen, kalju, toistamiseen sahalaitainen. Kukat: hede- ja emikukat eri norkoissa, hedenorkot pitkiä, riippuvia, eminorkot aluksi pystyjä, myöhemmin riippuvia.
Hieskoivu (Betula pubescens): Korkeus 8-25 m, kookkaaksi kasvava, vaalearunkoinen ja melko sileärunkoinen lehtipuu. Lehdet: kierteisesti, ruodillisia, ehyitä, lapa puikea, lyhytsuippuinen, alta usein karvainen, kertaalleen sahalaitainen. Kukat: hede- ja emikukat eri norkoissa, hedenorkot pitkiä, riippuvia, eminorkot aluksi pystyjä, myöhemmin riippuvia.

Kasvupaikka

Metsissä ja niityillä. Yleinen koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Raudus- ja hieskoivun lisäksi Suomessa kasvaa vaivaiskoivu ja Lapin tuntureilla kasvaa hieskoivua muistuttava tunturikoivu.

Käsittely

Rohtona käytetään lehtiä ja mahlaa. Lehdet kerätään ennen juhannusta ja kuivatetaan alle +35C lämmössä kunnes ne murenevat helposti. Mahlaa juoksutetaan keväällä ripustamalla pullo katkaistun oksan kärkeen tai runkoon porataan reikä josta juoksutetaan neste astiaan muoviletkun avulla. Perinteisin käyttötapa on tehdä alkukesästä koivusta sunavastoja.

Lääkekäyttö

Koivuissa vaikuttavia aineta ovat mm. flavonoidit, eteeriset öljyt, saponiinit, pyrokatekiiniparkkiaineet, C-vitamiini, triterpeenialkoholit, mineraalit.
Koivun ominaisuuksia ja sillä hoidettavat vaivat:
 • Edistää virtsan-, hien- ja sapeneritystä: reuma, kihti, munuaisvaivat, virtsarakkovaivat
 • alentaa verenpainetta
 • antiseptinen ja supistava

4 kommenttia:

 1. Ihana sivusto - korvaa yrttikirjan! Tietenki ois aina kiva, jos olisi myös vähän mainintaa siitä, mistä lähteistä olet kyseiset tiedot yrteistä onkinut - onko tieteellinen julkaisu, jokin kansanperinne-kirja tms. Oma tämänhetkinen yrttisuosikki on kyllä siankärsämö: suu parani viisaudenhampaiden poiston jälkeen todella nopeasti, vaikka oli mätäkuu! :)

  VastaaPoista
 2. Hienoa jos olet löytänyt luonnosta apua :) Toivomasi lähdeluettelo löytyy Blogista -linkin takaa.

  VastaaPoista
 3. Mitenkäs koivun siitepöly. Voikohan sitä syödä? Jossakin sanotaan, että leivontaan voisi käyttää, mutta miksi ei myös salaattiin tai pirtelöön. Eikö siitepöly ole terveellistä, vai onko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole törmännyt tähän asiaan blogia kirjoitellessa. Nopean googlauksen perusteella siitepölyä voidaan kerätä talteen ainakin mehiläistarhauksen yhteydessä mutta silloin taitaa olla kyse muidenkin kasvien kuin koivun siitepölystä.

   Poista