maanantai 21. maaliskuuta 2011

Nokkonen

Urtica Dioica

Lajikuvaus

Korkeus 30-200cm. Monivuotinen, kaksikotinen ruoho jolla erilliset hede- ja emiyksilöt. Varressa ja lehdissä runsaasti poltinkarvoja. Varsi pysty ja nelisärmäinen. Lehdet herttamaiset, melkein suikeat ja sahalaitaiset. Vaatimattomat vihreät kukat roikkuvat pitkinä terttuina lehtihangoista. Rautanokkonen muistuttaa nokkosta mutta on yksivuotinen ja sen hede- ja emikukat ovat samassa kasvissa.

Kasvupaikka

Asutusten lähellä, teiden varsilla ja lehdoissa. Yleinen koko maassa.

Käsittely

Rohtona käytetään kukintansa aloittaneita versoja, lehtiä, siemeniä ja juurta. Nokkosia voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla ryöpättyinä mikä poistaa poltinkarvojen epämiellyttävän vaikutuksen. Kuivatun nokkosen heinämäinen maku voidaan välttää huuhtomalla nokkoset ja kastamalla minuutiksi laimeaan suolaveteen jonka jälkeen ne valutetaan ja kuivataan ohuena kerroksena. Nuorista versoista voi tehdä tuoreena muhennosta tai keittoa. Nokkosliuosta voidaan käyttää puutarhassa lannoitteena ja tuholaisten torjunnassa.

Lääkekäyttö

Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea, se sisältää esim. rautaa seitsenkertaisesti pinaattiin verrattuna. Mikään kasvi Suomessa ei sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja. Nokkonen sisältää mm. seuraavia vaikuttavia aineita: flavonoidit, klorofylli A ja B, karotenoidit, C-vitamiini, B-vitamiineja, K1-vitamiini, triterpeeni, mineraaleja (piihappoja, kaliumsuoloja), ubikinoni, eteerinen öljy, proteiinit, hivenaineet (rauta, kalsium, kalium, pii, seleeni, rikki, magnesium, mangaani, sinkki, kromi). Poltikarvoissa asetyyliinikoliini, histamiini, serotoniini, muurahaishappo, etikkahappo, sitruunahappo, foolihappo, pantoteenihappo, biotiini ja koliini.
Nokkosen ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
 • poistaa nestettä ja lisää virtsantuotantoa: kihti, vesipöhö, turvotus, iskias, virtsatietulehdus, reuma
 • estää eturauhasen liikakasvua
 • tasoittaa verenpainetta
 • alentaa verensokeria
 • lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää: anemia, verisairaudet, kohtuverenvuoto
 • edistää ruoansulatusta: suolistovaivat, ripuli, ummetus, peräpukamat, mahahaava, maksa- ja sappivaivat
 • irroittaa limaa : yskä, astma, bronkiitti
 • torjuu allergisia reaktioita: heinänuha, allergiat
 • lisää ihon pintaverenkiertoa (ulkoisesti): kaljuuntuminen, hilse, ihottumat, mustelmat, liiallinen hikoilu
 • vahvistaa elimistöä ja vastustuskykyä

Huomioitavaa

Nokkosia ei pidä kerätä liian rehevästä maasta (esim. lantakasasta, kompostista) koska se kerää itseensä nitraattia.

Aiheeseen liittyviä tuotteita

7 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen ja kattava kirjoitus.

  VastaaPoista
 2. kukkapenkissäni kasvaa kukkien seassa nokkosia. Ensin ajattelin että poistan kaikki jos voin, sitten että katsonpa miten kasvaa kun ei kerran oikein onnistu poistamaan, ja olen kastellut vain joko sadevedellä tai puhtaalla vesijohtovedellä, kun muita kukkapenkkejä joihin tämä viholainen ei ole ehtinyt, kastelen myös käsienpesu- ja astioiden huuhteluvesillä. Tänään keräsin nokkosia kumihanskat käsissä, huuhtelin ne hyvin, kiehautin n. 10 minuuttia, siivilöin, annoin keitinveden jäähtyä, samoin nokkosten, sitten sauvasekoittimella siinä keitinvedessä jauhoin hienoksi, tein sämpylöitä, ja ah! tuli aivan ihania! taikina oli kauniin keväisen vaaleanvihreää. Loput sämpylät laitoin pakkaseen ja otan puolison kanssa silloin tällöin kahvin tai teen kanssa. Jäi toinen mokoma määrä vielä, pian san taas tehdä nokkossämpylöitä. Kumma kyllä, nokkonen ei mielestäni siinä maistu, mutta onpa ravintoarvoa kai kuitenkin. Nämä nokkoset ei siis kasva missään huussin takana tai kupeella tai sontatunkiolla, vaan ihan tekemässäni puhtaassa kukkapenkissä. Sitä en tiedä valtaako ihan kokonaan tilan muilta kasveilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys!
   Kiva juttu, kun huomasit nuo nokkoset ravintokäyttöönkin, niissä on tosi paljon kaikkea arvokasta, jopa lääkekäyttöön asti. Sen verran sanoisin, että niitä ei tarvitse kiehuttaa, ainoastaan laittaa kiehuvaa vettä päälle, niin polttiaiset kuolevat, näin saa myös melkein teen makuista teetä, kun antaa vähän aikaa hautua ja sitten siivilöi. Itse olen kuivattanut niitä, huomasin, että vielä pistelevät, mutta juonkin ne varmaankin teenä. Kaikkea hyvää sinne ja myös maitohorsmia keräämään, niitä voi syödä sellaisenaankin salaatissa tai silleen.

   Poista
 3. Käytän kiehautettuja nokkosia tehosekottimella hienonnettuna banaanin,jogurttien,omanasoseen jms kanssa .Maku on hieno!

  VastaaPoista
 4. Jo isovanhempani säilöivät nokkosia kuivaamalla Meillä kotona äitini 40-50 luvulla kasvatti porsaan, jonka pääasiallinen ateria koostui nokkoshauteesta. En muista mitä muuta siihen laitatteiin, mutta sen muistan, että porsas kun lahdattiin siinä Joulun alla. Ei ollut paksu läskinen ja lihan maku oli aivan toista kun nykyisin myytävässä sian lihassa.

  VastaaPoista
 5. Voiko nokkosia kerätä enään näin elokuun lopussa? Jokapaikassa suositellaan kerättäväksi ENNEN juhannusta mutta kukaan ei sano miksi, mihin perustuu? Onko hyödytöntä noukkia enään nokkosia (tarkoitus kuivattaa rouheeksi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni nokkosta voi kerätä koko kesän mutta parhaimmillaan se on alkukesästä kun lehdet ovat pieniä ja vähemmän sitkeitä ja vähemmän pollteleva. Huonoksi menneitä nokkosia ei tietenkään kannata enää kerätä.

   Poista