Yrttien käsittely

Keruuohjeita

Kasvien osat kannattaa kerätä siihen aikaan vuodesta kun ne ovat parhaimmillaan.  Maanpinnan yläpuoliset osat kerätään mieluiten aurinkoisella säällä ja mieluiten aikaisin aamulla kun kaste on juuri kuivanut. Puoleen päivään mennessä, kun aurinko on ehtinyt porottaa, eteeriset öljyt ovat ehtineet haihtua. Sateen jälkeen kannattaa odottaa pari päivää, koska sade huuhtoo kasveista pois arvokkaita aineita. Sopivaan keruuaikaan voisi soveltaa seuraavia nyrkkisääntöjä:
 1. Lehdet kerätään juuri ennen kasvin kukkimista, silloin niissä on eniten eteerisiä öljyjä.
 2. Kukat kerätään juuri niiden puhjettua täyteen kukkaan.
 3. Siemenet ja hedelmät kerätään juuri niiden kypsyttyä.
 4. Juuret kerätään joko myöhään syksyllä tai keväällä heti maan sulamisen jälkeen.
 5. Kaksivuotisten kasvien juuret kerätään vasta toisena vuotena, vihreitä osia voi korjata jo ensimmäisenä.
Kasvit kerätän puhtaina, eikä kerättyjä osia yleensä pestä, juuria lukuunottamatta. Myöskään vioittuneita, sairaita tai kuihtuneita osia ei kannata kerätä.  Leikkaa varret aina terävillä saksilla jotta kasvi ei vahingoitu enempää. Kasvien kasvupaikat kannattaa merkitä jo kesällä jos syksyllä tai keväällä aikoo kerätä siitä juuria, niitä voi olla vaikea löytää maanpäällisten osien kuoltua.
Luonnossa villinä kasvavia kasveja voi hoitaa raivamaamalla niille kasvutilaa ja leikkomalla vanhoja versoja uusien kasvun kiihottamiseksi.  Monet yrteiksi kelpaavat kasvimme viihtyvät puutarhoissa mutta usein niitä pidetään haitallisina ja rumina rikkaruohoina, joten niistä pyritään pääsemään eroon. Kaupunkilaisten kannattaa malttaa mennä mahdollisimman kauas kaupungista kasvien keruuseen.

Kuivaaminen

Suomen lyhyen kasvukauden vuoksi kasviemme osia voi kerätä vain lyhyen aikaa vuodesta ja ne on säilöttävä, jos niitä aiotaan käyttää ympäri vuoden.Yrttien kuivaaminen on tavallisin säilömistapa. Nopeasti ja huolella kuivatut kasvit säilyvät hyvin ja menevät pieneen tilaan. Keruun jälkeen kasveista poistetaan huonommin kuivuvat osat, kuten varret ja marjat jolloin ne kuivuvat nopeammin. Myös kukat irroitetaan varsista. Kätevintä on kuivattaa kasvit verkkomaisen alustan päällä jolloin ne kuivuvat hyvin joka puolelta. Ohuempivartiset kasvit voidaan kuivata varsien kanssa kimpuissa. Kimpuista tehdään niin pieniä että ilma pääsee kiertämään varsien välissä ja ne ripustetaan tarpeeksi kauas seinästä.  Kasvit kuivataan lämpimässä, kuivassa ja pimeässä paikassa jossa on hyvä ilmanvaihto. Etenkin auringonvaloa ja kosteutta tulee välttää. Yrttejä tulee kännellä säännöllisesti kuivaamisen aikana, etenkin jos ne kuivataan kiinteällä alustalla. Sanomalehti on hyvä alusta paremman puutteessa, se imee kosteutta ja sen päältä on helppo kerätä talteen varisseet osat. Jos on pakko käyttää uunia, sen lämpötila ei koskaan saa nousta yli +40C ja luukku on pidettävä raollaan jotta kosteus pääsee ulos. Kukat ja lehdet ovat kuivia kun ne murenevat ja rapisevat.
Kun kasvit ovat kuivia, ne murennellaan ilmatiiviisiin lasi-, pelti- tai keramiikkapurkkeihin. Parhaita ovat tummat ja läpinäkymättömät purkit auringonvalon välttämiseksi. Purkit on säilytettävä valolta ja kosteudelta suojassa.

Pakastaminen

Pakastaminen on myös hyvä tapa säilöä kasveja. Yrtit voi pakastaa varsineen tai niistä voi irroittaa ja pakastaa vain lehdet. Yrtit kannattaa levittää jollekin alustalle ja pakastaa peittämättä ja sen jälkeen siirtää ne jäisinä rasioihin. Ne voi myös murentaa jäisinä rasioihin jolloin saa valmista yrttisilppua. Pakasta kasveja pieniä määriä kerrallaan jotta ne jäätyvät mahdollisimman nopeasti. Käteviä yrttikuutioita saadaan pakastamalla silppua ja vettä jääpalamuoteissa. Kun kuutiot ovat jäätyneet, niitä voi lisätä suoraan pakastimesta kattilaan ruuanlaiton yhteydessä.

Juurien käsittely

Juurien säilöminen ja käsittely on jo hieman haastavampaa puuhaa. Juurakot pestään huolellisesti ja isoista juurista riivitään pienimmät haarat pois. Joko pesun aikana tai sen jälkeen juurista hangataan mahdollinen kuorikerros pois esim. karkealla rievulla tai harjalla. Jotkut juuret täytyy vielä kiehauttaa ennenkuin ne kelpaavat ihmisravinnoksi. Pesun jälkeen juuret paloitellaan 1-2 cm:n pituisiksi pätkiksi, paksummat vielä halkaistaan. Sen jälkeen palat levitelläään kuivumaan esim. paperin päälle puhtaaseen ja kuivaan paikkaan ja käännellän kuivamisen aikana.  Myös juurien kuivaaminen tulisi tapahtua mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti homehtumisen välttämiseksi ja loppukuivaamisen voi suorittaa uunissa. Jos juuret halutaan jauhaa, se tulisi tehdä heti kuivatuksen jälkeen kun juuret ovat vielä puisevia.

4 kommenttia:

 1. Mahtavat sivut Heli! Varsinkin keruukalenteri on sellainen apuri (erityisesti näin "harrastuksen" alkuvaiheissa), jota olen etsinyt ja toivonut sivusilmällä jo pidempäänkin.

  Kokemukset ja tietämykseni erilaista kasveista ja yrteistä ovat vielä tosiaan aika alkutekijöissään, mutta tässä sitä edetään pikku hiljaa :) Pääasiallinen käyttötarkoitukseni tulee tosin olemaan erilaiset vihreät pirtelöt / smoothiet, mutta teetäkin tulee toki valmistettua yms.

  Luontaisesti tulee kaiketi halu kokemusten myötä alkaa kuvailemaan ja käsittelemään otoksia, itselle ja muille selkeyttäviksi kokonaisuuksiksi, mutta ainakaan vielä ei moiseen tarvetta tule, kun näin hyviä sivuja tulee vastaan.

  Kiitoksia ja jatkahan samalla tatsilla!

  VastaaPoista
 2. Täytyykö pakastettavat kasvit kiehauttaa tai freesata ennen pakastusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. arvaisin,ettei missään tapauksessa, maut häviää

   Poista
  2. Kyllä sitä suositellaan koska poltteesta ja nitriittipitoisuuksista pääsee parhaiten eroon ryöppäämällä. Keitettäessä nokkonen mene myös kasaan joten se säästää myös tilaa.

   Poista