Blogista

Blogissa esitellään Suomessa yleisesti esiintyviä kasveja, joita jokainen voi löytää vaivatta vaikkapa takapihaltaan. Useimmat varmasti tunnistavat nämä kasvit, mutta harvat tietävät mihin kaikkeen niitä voi käyttää: monet puutarhan rikkaruohot kelpaavat sekä lääkitsemiseen että suoraan ravinnoksi.

Yrttilääkintä on hellävaraisempi, taloudellisempi sekä ekologisempi vaihtoehto teollisesti tuotetuille synteettisille lääkkeille ja niillä voi lääkitä melkein kaikkia vaivoja flunssasta peräpukamiin. Lääkkeinä yrtit eivät kuitenkaan ole niin nopeavaikutteisia ja voimakkaita kuin teolliset tuottet, joten niitä täytyy käyttää pidempiä aikoja säännöllisesti ennenkuin tuloksia voi havaita. Vakavissa sairauksissa kannattaa kuitenkin neuvotella ensin lääkärin kanssa eikä turvautua omaan diagnoosiin tai tehdä muutoksia jo olemassaolevaan lääkitykseen. Myös raskaana olevien ja imettävien naisten kannattaa olla varovaisia ja tutustua käyttämäänsä kasviin perusteellisesti etukäteen. Blogin kasveilla parantamista koskevat tiedot on kerätty kirjallisista lähteistä jotka perustuvat hyvin pitkälle kansanparannustietoon. Toisin sanoen, sivujen tarjoama tieto perustuu maallikkojen perintönä saamiin tietoihin eikä niillä ole välttämättä tieteellisesti todeksi osoitettua pohjaa. Lopullinen vastuu on siis lukijalla itsellään.

Itse olen alan harrastelija. Olen pienestä pitäen ollut todella kiinnostunut kasveista ja eläimistä sekä liikkunut paljon luonnossa marjastamassa ja sienestämässä. Innostuin yrteistä kun huomasin, että puutarhamme tarjosi monenlaisia teeaineksia jotka olivat sekä hyvänmakuisia että terveellisiä. Itse blogiprojekti sai alkunsa vuonna 2002 kuvankäsittelijäntutkintoni lopputyön tiimoilta, kun keksin yhdistää kasvintunnistusharrastukseeni toisen intohimoni, valokuvaamisen. Sivut olivat aluksi itsenäisen webbisivuston muodosssa mutta helpomman päivittämisen toivossa muunsin sen nyt blogimuotoon.

Toivottavasti tästä blogista on paljon hyötyä mahdollisimman monelle. Asiallinen kommentointi, kritiikki ja lisätiedon jakaminen kommenttien kautta on erittäin toivottavaa. Ideoita ja ehdotuksia otetaan myös vastaan.

Blogin suunnittelu, toteutus ja valokuvat

Heli Hintikka / Pixheli tmi
Kuvat on tekijänoikeislain nojalla suojattu. Jos haluat käyttää kuvia jossain muussa kuin yksityisessä käytössä, ota ensin yhteyttä.

Lähteet:

  • Hoppe, Elisabeth. 2003. Yrttikirja. 2.painos. Helsinki: Tammi. ISBN 951-31-2660-9
  • Hiltunen, Raimo. Holm, Yvonne. 1994. Luonnonläkkeet. Helsingin Yliopisto. ISBN 951-45-6629-7
  • Raipala-Cormier, Virpi. 1998. Luontoäidin kotiapteekki. 4. painos. Juva. WSOY. ISBN 951-0-20985-6
  • Tolvanen, Mattias. 1995. Toivo Rautavaaran terveyskasvikirja. WSOY. Porvoo.
  • Feilberg, Jon. Overgaard Christensen, Jens.1999. Kielo ja kissankello. WSOY. Porvoo
  • Hiitonen, Ilmari. Kurtto, Arto. 2003. Otavan värikasvio. Otavan kirjapaino Oy. ISBN 951-1-06275-1
  • McHoy, Peter. Westland, Pamela. 2000. Yrttiaapinen.  Köln. Könemann Verlagsgesellschaft mbH. ISBN 3-8290-2419-3