sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Mesiangervo

Filipendula ulmaria

Lajikuvaus

Korkeus 50-120cm. Monivuotinen, pysty ruoho, jolla on paljon varsilehtiä. Varsi ontto, uurteinen, punertava, haarova. Lehdet ovat päältä tummanvihreitä ja alta vaaleita; 3-5 parisia, lehdykät soikeita, päätylehdykkä iso ja tavallisesti kolmi- tai viisijakoinen. Tuoksuvat, kellertävät kukat ovat 4-8mm leveitä; suurena, tiheänä, pilvimäisenä kerrannaiskukintoina latvassa.

Kasvupaikka

Kosteilla niityillä, ojilla, pensaikoissa, lehdoissa. Yleinen koko maassa.

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Käsittely

Rohtona käytetään kukkivaa versoa. Versojen yläosat leikataan kuivattavaksi n. puolen metrin mittaisina ja ripustetaan seinälle kuivumaan. Kuivaneet lehdet ja kukat riivitään varsista. Kerättävä ennen kukinnan loppumista. Mesiangervoa voidaan käyttää sekä ulkoisesti että sisäisesti: yrttiteenä, kylpyinä ja kääreinä.

Lääkekäyttö

Mesiangervo sisältää kolmea luonnon salisyylia jotka vaikuttavat monipuolisemmin kuin keinotekoinen salisyylihappo (aspiriini). Muita vaikuttavia aineita ovat eteeriset öljyt, heliotropiini, vanilliini sekä juuressa olevat parkkihapot ja piihappo.
Mesiangervon ominaisuuksia ja hoidettavia vaivoja:
 • lievittää kipua: päänsärky, hermosärky, lihaskouristukset
 • lisää hien ja virtsaneritystä: niveltulehdukset, reuma, kihti, sidekudostulehdukset, kuume, selluliitin poisto, nesteenpoisto
 • aspiriinin ominaisuuksia: ohentaa verta, estää verisuonten kalkkeutumista, hoitaa verenpainetautia ja vahvistaa sydäntä
 • antiseptinen, limakalvoja supistava (juuri): haavat, ripuli, liikahappoisuus

Huomioitavaa:

Suurina määrinä mesiangervo voi aiheuttaa pahoinvointia ja huimausta. Aspiriinille allergiset saattavat saada reaktioita.

5 kommenttia:

 1. Olen vasta aloittanut yrttien ja muiden kasvien keräilyn ja olen vähän tyhmä vielä, joten kysyisin voiko mesiangervon lehtiä poiminnan ja pesun jälkeen käyttää yrttiteessä?

  VastaaPoista
 2. Minä taasen ihmettelen että miten niitä juuria otetaan talteen, pestäänkö multa pois ja kuivatetaan ja sit en tiedä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrttien käsittelystä on blogissa oma osionsa josta löytyy vinkkejä myös juurien kuivaamiseen.

   Poista
 3. Voiko Mesiangervoa antaa 1,5 vuotiaalle kuumeiselle lapselle?

  VastaaPoista