perjantai 25. maaliskuuta 2011

Mustikka

Vaccinium myrtillus

Lajikuvaus

Talveksi lehtensä karistava, punertavakukkainen, himmeän sinimarjainen varpu. Varsi 10-40 cm, pysty, haarat särmikkäitä, vihreistä. Lehdet kierteisesti, hyvin lyhytruotisia, 1-2,5 cm, soikeita, suippoja, sahalaitaisia. Kukat yksittäin lehtihangoissa; teriö 4-7 mm, ruukkumainen, vihertäväkellertävä tai punaisehko. Hedelmät 6-8 mm, pyöreähköjä, mehukkaita, makeita, vahapeitteisiä, tummansinisiä tai vahapeitteettömiä, mustia marjoja.

Kasvupaikka

Tuoreet kangasmetsät, korvet, tunturikankaat. Yleinen koko maassa.

Käsittely

Rohtona käytetään marjoja ja lehtiä. Lehdet kerätään ennen marjojen kypsymistä. Sokeroimaton mustikkatuoremehu on parhaita tapoja parantaa vatsaa. Diabeteksen tukihoitona nautitaan mustikanlehtiteetä ennen aterioita.

Lääkekäyttö

Mustikan marjoissa on mm. seuraavia vaikuttavia aineita: tanniini-tyyppiset parkkiaineet, orgaaniset hapot, katekiinityyppiset parkkiaineet, antosyaaniväriaineet, flavonoidit, pektiini, inverttisokeri, A- vitamiini, C-vitamiini, arbutiini, hydrokinoni ja hivenaineet, varsinkin mangaani. Lehdissä orgaaniset hapot, hartsihappo, katekiinityyppiset parkkiaineet, inuliini, oksaalihappo, leukoantosyaanit, flavonoidit, fenolikarbonihappo, arbutiini, hydrokinoni ja kromi.

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Mustikan ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
  • vatsavaivoja helpottava: ripuli (kuivat marjat), ummetus (tuoreet marjat), mahahaava, suolistovaivat, suoliston käymistilat
  • kuumetta alentava
  • antiseptinen: ientulehdus
  • supistaa limakalvoja
  • verensokeria alentava (lehdet): diabeteksen tukihoito 

Huomioitavaa

Elimistö tulee immuuniksi mustikan insuliinivaikutukseen joten sitä kannattaa nauttia kuureittain. Mustikan lehtien oksaalihappopitoisuden takia sitä on nautittava kohtuudella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti