tiistai 22. maaliskuuta 2011

Piharatamo

Plantago major

Lajikuvaus

Korkeus 5-30cm. Monivuotinen ruoho jolla leveät ja kaljut ruusukelehdet. Kellanvihreät kukat ovat 3mm pitkiä; heteiden ponnet punertavia. Tähkät ovat tiiviitä ja vanat pystyjä. Muita rohtona käytettäviä lajeja ovat heinäratamo (Plantago lanceolata) ja soikkoratamo (Plantago media).

Kasvupaikka

Pihoilla, tienvarsilla, nurmikoilla ja muilla tallotuilla paikoilla. Yleinen lähes koko maassa, pohjois-Lapissa harvinainen.Pientareilla, niityillä, pihoilla, joutomailla. Yleinen koko maassa.

Käsittely

Rohtona käytetään versoa, lehtiä ja joskus myös siemeniä. Tuoreista lehdistä voidaan puristaa mehua tai koko kasvista valmistetaan uutetta. Siemenistä tehdään jauhetta jota nautitaan 3-6g päivässä. Lehtien kuivaus vaatii huolellisuutta; niitä ei saa käännellä koska ne mustuvat helposti ja vain vihreänä säilyvät kelpaavat teeksi. Pika-apu haavoihin: puhdas lehti muserretaan pehmeäksi ja asetetaan hoidettavan kohdan päälle ja suojataan sukalla tai kääreellä. Hoito uusitaan seuraavana aamuna.

Lääkekäyttö

Ratamon sisältämällä aukubosidi-glykosidilla on bakteereja tuhoava vaikutus ja siementen sisältämät lima-aineet turpoavat ruuansulatuskanavassa lievittäen ärsytystä ja toimien ulostavasti.
Ratamon ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
 • antibakteerinen (lehdet): ihottumat, haavat, hengitystietulehdukset, astma, kutina, hyönteisten pistot, suutulehdukset, finnit
 • irroittaa limaa: yskä
 • supistaa limakalvoja: korvatulehdukset, heinänuha
 • tyrehdyttää verenvuotoa
 • alentaa kolesterolia (siemenet)
 • ulostava (siemenet): ummetus, ruuansulatuskanavan ärsytys

Aiheeseen liittyviä tuotteita

1 kommentti:

 1. Hei, haluaisin tutkituttaa uuttamieni yrttiöljyjen vaikuteainepitoisuuksia, mutta en tiedä mitkä kaikki aineet esimerkiksi piharatamosta kannattaisi testauttaa. Frantsilan kirjassa vaikuteaineita nimetään yleisesti ja yksityiskohtaisesti hyvin monia. Onko sinulla ajatusta siitä, mitkä aineet piharatamon ja mesiangervon kannalta (voiteessa) olisivat ne tärkeimmät?

  Ystävällisesti Deva

  VastaaPoista