tiistai 13. joulukuuta 2011

Rohtoraunioyrtti

Symphytum officinalis

Lajikuvaus

Rohtoraunioyrtti on 50-200 cm korkea, monivuotinen ja karkeakarvainen ruoho. Lehdet ovat puikean suikeita sekä lyhyt- ja kapeajohteisia. Kukat ovat 10-18  mm leveitä ja sinisiä, sinipunaisia tai kellanvalkoisia. Verholehdet ovat 5-7 mm pitkiä ja suippokärkisiä. Teriö kaksi kertaa verhiön pituinen. Juuri on vahva, pinnalta musta ja sisältä valkea.

Kasvupaikka

Rohtoraunioyrtti kasvaa  viljelykarkulaisena asutuksen lähellä, niityillä, joutomailla. Harvinainen uustulokas eteläisessä Suomessa.

Käsittely

Rohtoraunioyrtistä käytetään juuri tuoreena tai kuivattuna hauteina tai voiteina. Juuri kaivetaan ylös myöhään syksyllä tai varhain keväällä ennen kukintaa.  Myös versoja lehtiä voidaan käyttää tuoreena juuren tapaan.

Lääkekäyttö

Rohtoraunioyrttiä on myyty aikaisemmin apteekkirohtona mustajuuren nimellä. Tämä on hieman harhaanjohtavaa, koska oikea mustajuuri on meilläkin ruoaksi viljelty juurikasvi.
Rohtoraunioyrtin vaikuttavia aineita ovat lima-aineet, allantoiini, parkkiaineet, hartsi, alkaloidit, koliini, sokerit, eteerinen öljy, B12-vitamiini ja kalsium.
Rohtoraunioyrtin ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
  • antibakteerinen
  • edistää solujen uudistumista ja kasvua: haavat, mustelmat, ruhjeet, murtumat, nivelvauriot
  • supistaa limakalvoja
  • rauhoittaa ja lievittää kipuja: hermosärky, reuma

Huomioitavaa

Rohtoraunioyrtin sisäistä käyttöä ei suositella kasvin sisältämän pyrrolitsidiinialkaloidien takia, koska ne voivat aiheuttaa maksavaurioita suurina annoksina ja pitkäaikaisesti käytettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti