tiistai 13. joulukuuta 2011

Virmajuuret

Valeriana sambucifolia

Lajikuvaus

Lehtovirmajuuri (Valeriana sambucifolia): Monivuotinen, pysty ruoho joka kasvattaa sekä maa- että pintarönsyjä. 40 - 120 cm korkea. Lehdissä 3-8 paria lehdyköitä, päätylehdykkä muita leveämpi. Kukat ovat punertavia tai valkeita, 5-8 mm pitkiä ja sijaitsevat kerrannaisviuhkoina kasvin latvassa.Varsi on särmikäs, pysty ja haaraton. Kukkien tuoksu on voimakas ja hieman epämiellyttävä.

Rohtovirmajuuri (Valeriana officinalis): Muistuttaa lehtovirmajuurta mutta sen kukinnot ovat pienempiä ja lehdissä on 6-11 lehdykkäparia eikä päätylehdykkä ole muita leveämpi.

Kasvupaikka

Virmajuuret kasvavat rantalehdoissa, lehtokorvissa, lehtoniityillä, merenrantaniityillä ja ojissa. Yleinen maan länsiosissa etelästä Pohjanmaan perukoille saakka. Itä-Suomessa ja Lapissa harvinainen.

Käsittely

Virmajuurista käytetään vuoden vanha juuri joka on paras kaivaa maasta syyskuun tienoilla tai varhain keväällä. Kasvupaikat kannattaa käydä merkitsemässä kesällä koska myöhemmin niitä voi olla vaikea löytää. Juuresta valmistetaan uutetta tai jauhetta josta tehdään yrttijuomaa. Uutteeseen voi lisätä pahan maun peittämiseksi sokeria ja piparminttuöljyä.

Lääkekäyttö

Rohdoksena virmajuuresta käytetään usein nimeä valeriaana. Valeriaana on mainittu yleislääkkeenä jo 800-luvulla ja nykyäänkin sitä käytettään lääketeollisuudessa rauhoittavien ja sydänlääkkeiden ainesosana.
Valeriaanan vaikuttavia aineita ovat valepotriaatit, eteeriset öljyt ja piihappo.

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Valeriaanan ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
  • laukaisee lihaskouristuksia
  • poistaa ilmavaivoja
  • lisää valkosolujen määrää ja parantaa immuniteettia
  • rauhoittava: hermostoperäiset jännitystilat, unettomuus, levottomuus, jännityspäänsärky
  • parantaa keskittymis- ja suorituskykyä

Huomioitavaa:

Ei suositella lapsille. Pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa riippuvuutta eikä sitä pidä käyttää suurina annoksina. Apteekissa myyvät valmisteet ovan ns. kolmiolääkkeitä joiden käytön aikana on vältettävä autolla ajoa ja laitteiden käyttöä.

1 kommentti:

  1. Rohtovirmajuuri on todella tehokas,mutta pitkäaikaiskäytössä voi ilmetä munuaisvaurioita.

    VastaaPoista