tiistai 13. joulukuuta 2011

Purasruoho

Borago officinalis

Lajikuvaus

Yksivuotinen, pysty, karheakarvainen ruoho. Korkeus 15-60 cm. Kasvin kaikki osat tuoksuvat ja maistuvat kurkulta minkä vuoksi sitä kutsutaan myös kurkkuyrtiksi. Sen lehdet ovat soikeita, teräväkärkisiä ja ruodillisia. Kukat ovat sinisiä, ratasmaisia ja 20-25 mm leveitä ja pitkäperäisiä, verhiöt ovat kapealiuskaisia.

Kasvupaikka

Purasruoho on viljelykasvi mutta sitä tavataan myös karkulaisena pelloilta ja joutomailta. Se siementää runsaasti ja tulee kasvupaikallaan vuosi vuodelta runsaammaksi. Luonnonvaraisena se kasvaa Etelä-Euroopassa.

Käsittely

Kasvista voi käyttää kukkia, kokonaisia kukkivia versonkärkiä ja hentoja lehtiä mm. salaattiin. Kuivatusta purasruohosta voidaan keittää teetä. Siemenistä puristetaan öljyä.

Lääkekäyttö

Purasruoho on vanha rohtokasvi josta on mainintoja jo antiikin ajan kirjoituksissa. Sitä on myyty monissa maissa apteekkitavarana.
Purasruohon vaikuttavia aineta ovat eteeriset öljyt, tanniinit, mineraalihapot, pyrrolitsidiinialkaloidit, lima-aineet, parkkiaineet, bornesiitti, allantoiini. Siemenissä on runsaasti gammalinoleenihappoa (GLA), jopa enemmän kuin helokkiöljyssä.
Purasruohon ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
  • lisää hien- ja virtsaneritystä
  • munuais- ja virtsarakontulehdukset
  • reumaattiset vaivat
  • masennustilat
  • ihoallergiat (siemenöljy)
  • hormonaaliset vaivat (siemenöljy)
  • sydän- ja verisuonitautien tukihodot (siemenöljy)

Huomioitavaa:

Sisäistä käyttöä ei suositella kasvin sisältämän pyrrolitsidiinialkaloidien takia, koska ne voivat aiheuttaa maksavaurioita suurina annoksina ja pitkäaikaisesti käytettynä.

1 kommentti:

  1. Siemenöljyä ei suositella käytettäväksi, koska se sisältää runsaasti toksista erukahappoa.

    VastaaPoista