torstai 15. joulukuuta 2011

Pihatähtimö

Stellaria media

Lajikuvaus

Pihatähtimö on yksivuotinen, rento, pehmytversoinen ruoho. Korkeus 10-30 cm. Ohut, veltto varsi on toispuoleisesti karvainen. Lehdet ovat puikeita, alimmat ruodillisia. Valkoiset kukat ovat perällisiä ja verholehdet ovat 3-5 mm pitkiä ja pidempiä kuin terälehdet. Terälehdet ovat syvään kaksijakoisia.

Kasvupaikka

Pihatähtimö kasvaa kosteilla pihoilla, kaduilla ja joutomailla. Yleinen koko maassa. Se on varsin kiusallinen rikkaruoho puutarhoissa, joissa se levittäytyy joka paikkaan etenkin sateiseen aikaan. Sitä sanotaankin myös vesiheinäksi.

Käsittely

Nuoret pihatähtimöt kelpaavat syötäväksi kokonaisina kunhan ne kerätään ennen kukkimista. Kukinta-aika on touko-lokakuussa. VEsiheinää voidaan käyttää hienonnettuna keittoihin ja muhennoksiin sekä nuorena sellaisenaan salaatteihin. Siitä voi myös puristaa mehua, keittää teetä tai käyttää murskattuna hauteessa suoraan iholle.

Lääkekäyttö

Vielä viime vuosisadalla pihatähtimön rohto-ominaisuudet tunnettiin lääkärien keskuudessa mutta nykyisin nämä ominaisuudet ovat hieman unohduksissa. Vesiheinä on erityisesti ihonhoitorohto.
Pihatähtimön vaikuttavat aineet ovat mm. rutiini, C-vitamiini, gammalinoleenihappo, saponiinit, pii ja kalium.
Pihatähtimön ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
  • lisää virtsaneritystä
  • parantaa ja lievittää iho-oireita: haavat, peräpukamat, kutina ja ihottumat
  • ehkäisee maidoneritystä
  • lievittää hengitystievaivoja

1 kommentti:

  1. Laitoin sulle tunnustuksen kivasta ja hyödyllisestä blogista :)

    http://puuhaa.blogspot.com/2011/12/tunnustuksia.html

    VastaaPoista