keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Kuismat

Hypericum maculatum

Lajikuvaus

Mäkikuisma (Hypericum perforatum): Monivuotinen, pysty ruoho jonka varsi ovat kaksisärmäinen ja yläosasta haarova. Korkeus 30-70 cm. Lehdet puikeat, tylpät ja kaljut ja niissä on paljon läpikuultavia täpliä. Kukat ovat tummankeltaiset ja 18-22 mm leveät. Terälehdet ovat kaksi kertaa suippojen verholehtien pituiset.

Särmäkuisma (Hypericum maculatum): Monivuotinen, pysty ruoho jonka varsi on nelisärmäinen ja yläosasta haarova. Korkeus 40-70 cm. Lehdet puikeat, tylpät ja kaljut ja niissä on muutamia läpikuultavia täpliä. Kukat ovat vaalean keltaiset ja 18-22 mm leveitä. Terälehdet ovat kolme kertaa tylppien verholehtien pituiset.

Kasvupaikka

Mäkikuisma kasvaa kivisillä mäkimailla, kallioilla, radanvarsilla ja ulkosaaristossa. Yleinen etelärannikolla ja Ahvenanmaalla, muualla Etelä-Suomessa harvinainen.
Särmäkuisma viihtyy tuoreilla niityillä, metsänreunoissa ja laitumilla. Yleinen Etelä-Suomessa, harvinainen Etelä-Lappiin saakka.

Käsittely

Kuismasta käytetään rohtona tuoreita tai kuivattuja kukkia ja kukkaversoja. Kuismat kukkivat heinä-elokuussa. Kukista voi valmistaa teetä, alkoholiuutetta, öljyuutetta tai voidetta. Kauniin punainen juhannuskukka- eli kuismaviina on vanha kansanlääke joka tehtiin kuisman kukkanupuista.

Lääkekäyttö

Kuismat ovat vanhimpia ja yleimpiä lääkekasveja ja Suomessakin niitä on käytetty monin tavoin. Sitä on kutsuttu usein juhannuskukaksi vaikka se ei meillä kukikaan vielä juhannuksen aikoihin. Nimitys tuleekin Pyhästä Johanneksesta ja monessa kielessä sen nimi tarkoittaakin "Johanneksen yrttiä". Nykyäänkin mäkikuisma on yksi kaikkein eniten tutkituista ja käytetyistä depressionhoitoon tarkoitetuista rohdoskasveista.
Kuismien vaikuttavia aineita ovat hyperisiini, flavonoidit (hyperosidi ja rutiini), hyperforiini, katekiinityyppiset parkkiaineet, fytosterolit, fenolikarbonihapot ja eteerinen öljy.
Kuismien ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
  • rauhoittaa mieltä: ahdistus, masennus, unettomuus
  • tuhoaa bakteereja ja viruksia: ientulehdus, lihastulehdukset, jännetuppitulehdus
  • uudistaa hermosäikeitä, parantaa arpia: hermovauriot, auringonpolttamat
  • lisää ruuansulatusnesteiden eritystä ja laukaisee kouristuksia: ruuansulatuskanavan häiriöt, iskiaskipu, lihasjännitykset

Huomioitavaa

Kuismat sisältävät valolle herkistävää yhdisteitä jotka voivat auringonoton yhteydessä aiheuttaa ihottumaa erityisesti vaaleaihoisille. Mäkikuisma voi myös alentaa samanaikaisesti käytettävien lääkeaineiden (esim. ehkäisypillereiden) pitoisuutta plasmassa ja heikentää näiden tehoa. Tämä johtuu todennäköisesti mäkikuisman aiheuttamasta maksan entsyymien aktiivisuuden lisääntymisestä. Samasta syystä mäkikuisman käytön äkillinen lopettaminen voi aiheuttaa em. lääkeaineiden pitoisuuden nousun vaarallisen korkeaksi.

Aiheeseen liittyviä tuotteita

2 kommenttia:

  1. Mäkikuismasta olisi hyvä mainita, ettei sen käyttöä suositella hormonaalista ehkäisyä käyttäville mikäli toiveena ei ole ehkäisytehon mitätöiminen. Sen verran tehokas "myrkkyjen" poistaja kasvi on! :)

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvä tuote tämä mäkikuisma.

    VastaaPoista