keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Karhunputki

Angelica sylvestris

Lajikuvaus

Karhunputki on 150-200 cm korkea, monivuotinen, pysty ruoho jonka varsi on yläosasta hieman karvainen. Lehdet ovat iso- ja pulleatuppiset ja 2-3 kertaan parilehdykkäiset. Lehdykät 3-5 cm pitkiä, soikeita ja sahalaitaisia.   Kukat ovat valkoiset tai punertavat ja 2 mm leveitä. Kukkasarjat ovat hyvin kaarevia mutta eivät pallomaisia. Hedelmä 4-5 mm pitkä.

Kasvupaikka

Karhunputki kasvaa rehevissä metsissä, lettoisissa korvissa ja rämeillä, rannoilla, kosteilla niityillä sekä pellonreunoilla. Yleinen lähes koko Suomessa, Lapissa satunnainen.

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Käsittely

Rohtona käytetään juurta, lehtiä ja hedelmiä. Keväällä ja alkukesällä karhunputken nuoret versot ja lehdet ovat hyviä syötäväksi. Lehtiä voi käyttää pinaatin tapaan ja meheviä varsia voi vaikkapa hillota. Keskikesään mennessä karhunputki on liian sitkeä ja väkevänmakuinen syötäväksi. Karhunputken juurista tai hedelmistä voidaan tehdä teetä tai yrttiuutetta.

Lääkekäyttö

Karhunputki on sukua tunnetulle rohtokasville väinönputkelle ja se on myös vaikutuksiltaan samantyyppinen.
Karhunputken juuren vaikuttavat aineet ovat mm. eteerinen öljy (80% limoneenia), alfa- ja beetapineeni, furfuroli, kumariinijohdokset, orgaaniset hapot, sokerit ja diosmiini. Hedelmien vaikuttavia aineita ovat öljy, angesiini, oksipeukedaniini, imperatoriini, flavoniglykosidit, seksviterpeenialkoholit ja fellopteriini.
Karhunputken ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
  • edistää ruuansulatusta ja vahvistaa vatsaa: ilmavaivat (siementee)
  • auttaa virtsatievaivoihin
  • avaa hengitysteitä (höyryhengitykseen)
  • piristää ja parantaa mielialaa
  • lievästi antiseptinen: ihon desinfiointi, kurkun kurlaus kurkkutulehtuksissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti