keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Kamomillasaunio

Matricaria recutita

Lajikuvaus

Yksivuotinen, pysty ruoho, jonka korkeus on 10-60 cm. Lehdet ovat kapealiuskaisia. Mykeröt 18-25 mm leveitä ja tuoksuvia. Laitakukat ovat valkeita ja alaspäin kääntyneitä, kehräkukat keltaisia. Voidaan helposti sekoittaa peltosaunioon eli saunakukkaan, josta sen erottaa kukkamykerön korkeaksi kohoava ja ontto keskiosa. Peltosaunion keskiosa on korkeintaan hieman pyöristynyt eikä koskaan ontto. Peltosauniolla ei ole kamomillan lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Kasvupaikka

Kamomillasaunio kasvaa pelloilla, tienvarsilla ja joutomailla. Se on harvinaistunut laji ja sitä tavataan villinä paikoin Etelä-Suomessa, satunnaisesti koko maassa. Sitä on kuitenkin helppo viljellä.

Käsittely

Kamomillasta kerätään rohdoksi kukat, mieluiten vastapuhjenneina ja kauniilla säällä. Kamomilla kukkii runsaimmin kesäkuussa mutta saattaa jatkaa lokakuuhunkin asti. Kukat kuivataan ja säilötään musertelematta ilmatiiviiseen purkkiin. Kamomilla menettää tehonsa alle vuodessa, joten varastot kannattaa uusia vuosittain. Kamomillatee on erittäin monipuolinen rohto ja sitä voi käyttää niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Ulkoisesti kamomillaa käytetään kääreinä, huuhteluina ja kylpyinä. Kamomillaa ei saa koskaan keittää vaan kuuma vesi kaadetaan kukkien päälle ja annetaan hautua.

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Lääkekäyttö

Kamomilla on maamme tärkeimpiä rohdoskasveja ja sitä voi ostaa melkeinpä mistä tahansa kaupasta valmiina teepusseina.
Kamomillan vaikuttavia aineta ovat: eteerinen öljy, flavonoidit, kumariinit, koliini, lima-aine, kamomillaesteri, karvasaineet, fytosteriini, klorogeenihappo ja nikotiinihappo.
Kamomillan ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
  • laukaisee sileiden lihasten kouristuksia ja rauhoittaa vatsaa: vatsavaivat, maha-suolikanavan tulehdukset, ilmavaivat, koliikki, kuukautiskivut
  • antibakteerinen, rauhoittaaa ihoa: haavat, ihotulehdukset, silmätulehdukset, limakalvojen tulehdukset, kutina

Huomioitavaa:

Saattaa aiheuttaa allergiaoireita erityisesti asterikasveille herkistyneille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti