perjantai 9. syyskuuta 2011

Suolaheinät

Rumex acetosella

Lajikuvaus

Niittysuolaheinä (Rumex acetosa): Korkeus 30 - 100 cm. Monivuotinen, kaksikotinen ruoho jolla on erilliset hede- ja emikasvit. Lehdet ovat kapeat ja tyven nuolenmuotoiset liuskat osoittavat taaksepäin. Kukat ovat pienet ja punertavat, kukinto harvahaarainen. Pähkylä on 2 mm pitkä ja musta.

Ahosuolaheinä (Rumex acetosella): Korkeus 10 - 60 cm. Hento, monivuotinen, kaksikotinen ruoho. Koko kasvi saatta olla punertava. Lehtien tyvessä olevat liuskat osoittavat suoraan sivuille. Punertavat kukat ovat harsussa kukinnossa.  Pähkylät ovat ruskeita ja kiiltäviä.

Kasvupaikka

Suolaheinät kasvavat niityillä, pihoilla, tienvierillä, pelloilla ja rannoilla. Tavataan yleisenä koko Suomessa.

Käsittely

Suolaheinästä käytetään lehdet, versojen latvat ja juuret. Ruuaksi käytetään lehtiä, jotka ovat parhaimmillaan kevätkesästä. Niitä ei yleensä syödä yksinään vaan muiden vihannesten kera, jolloin ne antavat ruokaan pirteän maun. Juurista tehdään keitettä.

Lääkekäyttö

Suolaheinää on käytetty ruoaksi pohjoismaiden lisäksi ainakin Ranskassa ja Venäjällä jossa sitä on viljelty hienona keittiövihanneksena. Suolaheinän etu esimerkiksi pinaattiin nähden on sen monivuotisuus.
Suolaheinän vaikuttavia aineita ovat mm. oksaalihappo, parkkiaineet, C-vitamiini, rauta, tanniinit ja juurien emodiini.
Suolaheinän ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
  • ulostava: ummetus, ruuansulatusvaivat
  • lisää virtsaneritystä
  • lisää ruokahalua
  • laajentaa verisuonia, estää kudossiirrännäisten hylkimisreaktioita ja vaikuttaa mutaatioita torjuvasti
  • sisältää paljon C-vitamiinia

Huomioitavaa

Suolaheinät sisältävät raparperin ja pinaatin tapaan runsaasti oksaalihappoa joka on vahingollista munuaisille suurina määrinä nautittuna. Kalsium saostaa oksaalihapon haitattomaan muotoon ja sen vuoksi suolaheinää nautittaessa olisi hyvä nauttia maitotuotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti