keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Pihlaja

Sorbus aucuparia

Lajikuvaus

Kotipihlaja:  Keskikokinen puu, korkeudeltaan 4-10 metriä. Joskus se kasvaa monirunkoisena tai pensasmaisena. Kukkien teriöt kellanvalkeat ja sijaitsevat 6-10 cm leveissä kerrotuissa huiskiloissa jotka tuoksuvat voimakkaasti. Lehdet ovat pääteparisesti parilehdykkäiset. Marjat ovat kypsänä punaisia ja happamia. Syksyllä pihlaja saa värikkään ruskavärityksen.

Muita luonnossa kasvavia pihlajalajeja ovat suomenpihlaja (Sorbus hybrida) ja ruotsinpihlaja (Sorbus intermedia).

Kasvupaikka

Pihlajat kasvavat luonnovaraisena lehdoissa, tuoreissa metsissä, kangasmetsissä, rannoilla, kallioilla sekä istutettuina. Kotipihlaja on hyvin yleinen koko Suomessa kun taas suomenpihlajaa ja ruotsinpihlajaa tavataan lähinnä Lounais-Suomessa.

Käsittely

Pihlajasta käytetään rohtona marjoja, lehtiä ja kukkia. Marjat kypsyvät heinä-elokuussa mutta niitä voi käyttää vielä ensimmäisten pakkasten jälkeen, jolloin niiden maku jopa paranee happamuuden vähentyessä. Marjoista voi tehdä hilloa ja mehua tai  pakastaa sellaisenaan.  Lehdistä ja kukista voidaan keittää teetä. Teelehdet kerätään mieluiten alkukesästä ja ne sopivat hiostettavaksi. Kukat täytyy käyttää tuoreena, koska kuivatuissa ei ole enää tehoa. Nuoria lehtiä voi käyttää myös ravintona salaatin tapaan.

Lääkekäyttö

Pihlajanmarjat ovat hyvin C-vitamiinipitoisia: 100 grammassa marjoja on kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa. Lisäksi marjojen C-vitamiini säilyy erittäin hyvin.
Pihlajanmarjojen vaikuttavat aineet ovat mm. C-vitamiini, parasorbiinihappo, orgaaniset hapot, sorbitoli, pektiini, vaha, alfa- ja beetakaroteeni, parkkiaineet, eteerinen öljy, rutiini ja kversetiini.  Lehdissä on ursolihappoa, siemenissä öljyä ja amygdaliinia.
Pihlajan ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
  • lievästi ulostava ja virtsaneritystä lisäävä: kihti, munuaissairaudet, virtsaamisvaikeudet, suolistokatarri, ruokahaluttomuus (marjat)
  • sisältää runsaasti C-vitamiinia
  • on suotuisa maksan toiminnalle (marjat)
  • keuhkokatarrin ja keuhkotulehduksen hoitoon (kukat)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti