keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Kangasajuruoho

Thymus serpyllum

Lajikuvaus

Korkeus 3-10 cm. Matalia kasvustoja muodostava, suikertava ja voimakastuoksuinen varpu. Lähes liereä varsi on kauttaaltaan karvainen. Lehdet ovat 5-10 mm pitkiä, lähes ruodittomia ja ehytlaitaisia. Vaalean purppuranpunaiset kukat ovat 6-8 mm pitkiä.

Kasvupaikka

Harjuilla, hiekkakankailla, ratapenkereillä, kedoilla. Yleinen Etelä-Suomessa, harvinaisena Koillismaalle asti.

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Käsittely

Versot leikataan kukinta-aikaan ja niistä riivitään kukat ja lehdet jotka käytetään joko tuoreena tai kuivattuna. Ajurohoa voi käyttää sisäisesti teenä tai ulkoisesti kylpyinä tai kääreinä. Sopii myös höyryhengitykseen.

Lääkekäyttö

Ajuruoho on aromikas hunajakasvi ja sitä käytetään puutarhoissa myös koristekasvina. Se on sukua timjamille joten sitä voi käyttää samaan tapaan ruoan maustamisessa. Lääketeollisuus käyttää ajuruohoa yskänlääkkeiden valmistukseen.
Ajuruoho sisältää parkkiaineita, karvasaineita, C-vitamiinia ja eteeristä öljyä (sis. myrseeniä, karvakrolia, sineolia ja tymolia). Pohjoisen lajike sisältää lisäksi linalolia ja linalyyliasetaattia.
Ajuruohon ominaisuuksia ja sillä hoidettavia vaivoja:
  • limaa irroittava sekä  keuhkoihin antiseptisesti ja antibakteerisesti vaikuttava, joten sillä hoidetaan akuuttia ja kroonista yskää, hinkuyskää ja astmaa
  • lihaskouristuksia laukaiseva
  • auttaa ruokahaluttomuuteen, liialliseen sapen muodostuminen, vatsakramppeihin sekä munuais- ja rakkovaivoihin
  • ulkoisesti nyrjähdyksiin, ruhjevammoihin, kutinaan, reumaan, hermosärkyyn, suonikohjuihin ja paiseisiin

2 kommenttia:

  1. Onko ylimmässä kuvassa niittyhumala? Näyttää kovin samalta...

    VastaaPoista