maanantai 27. kesäkuuta 2011

Humala

Humulus Lupulus

Lajikuvaus

Humala on 100 - 600 cm korkea, köynnöstävä ruoho. Nopeasti kasvava varsi kietoutuu ylöspäin ja kiinnittyy pienillä, kaksihaaraisilla, terävillä väkäsillä tukialustaansa. Sillä on erilliset hede- ja emikukat. Pienet ja kellanvihreät hedekukat ovat verson latvassa. Emikukat puolestaan ovat ryhmässä kasvavia, käpymäisiä kukintoja.

Kasvupaikka

Kasvaa rantalehdoissa ja viljelykarkulaisena vanhoilla asuinpaikoilla. Yleinen Etelä-Suomessa, harvinaisempi Kainuun korkeudelle saakka.

Käsittely

Rohtona käytetään kypsiä emitähkiä. Tähkät kerätään kesällä kun ne ovat täysin kehittyneitä: väriltään vaalean kellanvihreitä mutta eivät vielä rusehtavia. Tähkät levitetään ilmavaan ja lämpimään huoneeseen paperin päälle ja käännellään kunnes ne ovat täysin kuivia. Ne on käytettävä samana vuonna, koska osa vaikuttavista aineista haihtuu vähitellen. Säilytettävä pimeässä ja ilmatiiviisti. Nautitaan teenä.

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Lääkekäyttö

Humala kuuluu hamppukasveihin ja sitä on käytetty kautta aikojen niin oluen maustamiseen kuin köysien ja kankaiden valmistukseenkin. Rohdoksena  se on parhaiten tunnettu rauhoittavasta vaikutuksestaan. Voidaan käyttää yhdessä rohtovirmajuuren eli valeriaanan kanssa joka on myös rauhoittava yrtti.

Huomioitavaa

Humala voi vaikuttaa sairaisiin tai heikkoihin ihmisiin voimakkaan rauhoittavasti ja hypnoottisesti. Tuoreet tähkät voivat aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia tai ihoärsytystä.
Humalan ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:

  • rauhoittava: unettomuus, jännitystilat
  • edistää ruoasulatusta: ruokahaluttomuus
  • poistaa nestettä ja lisää virtsaneritystä: virtsatientulehdus
  • laukaisee kouristuksia
  • voimistaa hiussuonien seinämiä
  • sisältää estrogeeniä: vaihdevuosivaivat
  • antibakteerinen: haavat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti