maanantai 30. toukokuuta 2011

Leskenlehti

Tussilago Farfara

Lajikuvaus

Leskenlehti on varhaisimpia luonnonkukkiamme. Se on 5-20 cm korkea, monivuotinen, pysty ruoho, jolla on pitkä ja haarova maavarsi. Sen suomulehtiset kukat keltaisine mykeröineen nousevat maanalaisesta juurakosta jo huhti-toukokuussa heti lumen sulettua. Vasta sen jälkeen kehittyvät suuret herttamaiset lehdet jotka ovat alapinnaltaan karvaisia ja kasvavat kesän aikana 10-20 cm leveiksi. Yksittäisissä, keltaisissa mykeröissä on sekä kielimäisiä laitakukkia (emikukkia) että torvimaisia kehräkukkia (hedekukkia).

Kasvupaikka

Lehdoissa, korvissa, rannoilla, niityillä, pelloilla, puutarhoissa, tienvarsilla, joutomailla. Yleisenä eteläisessä Suomessa, harvinaisena Lapin perukoille saakka.

Käsittely

Rohdokseksi kerätään kesä-heinäkuussa täysikasvuisia puhtaita lehtiä, jotka kuivataan varjoisassa paikassa paperille levitettynä. Lehtiruodit poistetaan. Kuivattua leskenlehteä pannaan ruokalusikallinen kupilliseen kuumaa vettä ja teetä juodaan kolme kupillista päivässä. Tee voidaan makeuttaa hunajalla, joka edistää rohdon vaikutusta hengitysteissä. Muserreltuja, tuoreita lehtiä voidaan käyttää ulkoisesti kääreinä. Hengityselinsairauksien oireita on lääkitty myös polttamalla kuivattuja lehtiä ja hengittämällä savua.

Lääkekäyttö

Leskenlehden kukkia ja varsinkin lehtiä on käytetty jo kolmisentuhatta vuotta rohtona ja jo muinaiset kreikkalaiset pitivät sitä hyvänä erityisesti hengityselinsairauksien lääkitsemisessä.
Leskenlehden lehdissä on mm. kompleksisia polysakkarideja, inuliinia, parkkiaineita ja flavonoideja. Nuorissa lehdissä on runsaasti vitamiineja.
Leskenlehden ominaisuudet ja niillä hoidettavia vaivoja:
  • limaa irroittava: hengitystiet, keuhkoputkentulehdus, astma, yskä
  • kääreinä laskimotulehduksiin, säärihaavoihin, palovammoihin, turvotuksiin, päänsärkyyn

Huomioitavaa:

Leskenlehti sisältää myrkylliseksi luokiteltua pyrrolitsidiinialkaloidia senkirkiiniä jonka vuoksi sitä ei joidenkin lähteiden mukaan suositella käytettäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti